Most popular articles
Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Κέρκυρας. Ο Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Κερκύρας ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2017 ως σωματείο και έλαβε τη σχετική...
Μαρίνα Γουβιών. Η υπερσύγχρονη μαρίνα των Γουβιών, μόλις 7 χλμ. από την πόλη, δεν αποτελεί μόνο τέλειο αραξοβόλι για χιλιάδες...
Κυνοπιάστες. Οι Κυνοπιάστες είναι ένας παλιός, επίσημα χαρακτηρισμένος, παραδοσιακός οικισμός, οκτώ (8) χλμ. νότια της πόλης, δύο (2) χλμ. δυτικά...
Μουσείο Ελιάς . Στους Κυνοπιάστες, ένα γραφικό χωριό επτά χιλιόμετρα δυτικά της πόλης , λειτουργεί το μουσείο της ελιάς <<Δονάτος...
Φιλαρμονική Σιναράδων. Ήταν αρχές του 1960 όταν ο Νικόλαος Πηγής του Νικολάου (πρόεδρο της κοινότητας) και ο Νικόλαος Γραμμένος (υπάλληλο...
Remove filters
Apply filters

Σωκράκι

 "Σωκράκι"

 Γλύκας ανεγδιήγητης ανάβρα
χύνει το νεραϊδένιο σου το διώμα
μα εκεί ψηλά διπλό κάθε σου χρώμα,
τρίδιπλη κάθε χάρη σου ξανάβρα.

Λορέντζος Μαβίλης

   Ο Λορέντζος Μαβίλης, εθνικός ήρωας, πολιτικός και ποιητής σονετογράφος μαγεμένος από το ονειρεμένο τοπίο, την μοναδική-πανοραμική θέα προς τους τέσσερεις ορίζοντες, αφιέρωσε το παραπάνω σονέτο (1ο στίχο) στο Σωκράκι.

Το παραδοσιακό χωριό Σωκράκι  βρίσκεται στο κέντρο του βόρειου τμήματος της Κέρκυρας, σε υψόμετρο 440 μέτρων και έχει μαγευτική θέα προς το Ιόνιο πέλαγος και την πόλη της Κέρκυρας( από την οποία απέχει 23 χιλιόμετρα). Από τη μία πλευρά του χωριού μπορούμε να θαυμάσουμε την πόλη της Κέρκυρας, με το λιμάνι και τα φρούριά της, ενώ τις μέρες με καθαρό ουρανό θα διακρίνουμε το νότιο άκρο του νησιού έως και τους Παξούς. Από την άλλη πλευρά το βλέμμα φτάνει μέχρι τα διαπόντια νησιά Οθωνοί, Ερείκουσα και Μαθράκι. Η ονομασία του προκύπτει από παραφθορά της φράσης "Έσω Κοράκιον" που αφορά τη θέση του χωριού.

Το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον που περιβάλλει το χωριό, στο οποίο συναντάμε ποικιλόμορφη βλάστηση όλες τις εποχές του χρόνου, διατηρεί τον παραδοσιακό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και αποτελεί ιδανικό προορισμό για απόδραση-πεζοπορία για τους λάτρεις της φύσης αλλά και τόπο διακοπών.

Στο Σωκράκι φθάνεις με ποικίλες διαδρομές, καθεμία ξεχωριστή.

Δύο από τους βασικές δρόμους προσβασιμότητας στο χωριό είναι οι εξής:

Ο ελικοειδής φιδίσιος δρόμος σχεδιασμένος πάνω στο  βράχο, στηριζόμενος σε καλότεχνα λίθινα τοιχία από πελεκητές πέτρες με πανοραμική θέα προς την πόλη της Κέρκυρας, είναι ένας δρόμος με ξεχωριστή ιστορία, όπως γυρίσματα από ταινία του Ρότζερ Μουρ ¨ Τζειμς Μπόντ¨, ποδηλασία από την οικογένεια του πλανητάρχη , πέρασμα από Ράλι με αντίκες , καθώς και προορισμός για Σαφάρι από τζίπ.

Επίσης η διαδρομή από Τρουμπέτα προσφέρει  πανέμορφη θέα στα διαπόντια νησιά, την Αδριατική Θάλασσα καθώς και  σε πολλά χωριά της Κέρκυρας.

Όσον αφορά το εσωτερικό του χωριού οι επισκέπτες μπορούν να εντυπωσιαστούν με τα πλακόστρωτα καντούνια και τα παλαιά πέτρινα σπίτια που δένουν αρμονικά με τα ανακαινισμένα  .

Επίσης, υπάρχουν δύο πανέμορφες πλατειούλες με παραδοσιακά καφενεία που σε φέρνουν σε μία άλλη εποχή, αλλά και οι εκκλησίες με την δική τους απερίγραπτη αρχιτεκτονική.

Ακόμη ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να διαμείνει σε έναν από τους παραδοσιακούς ξενώνες, Καθώς και  να γευτεί τα παραδοσιακά φαγητά του τόπου σε μια παραδοσιακή ταβέρνα.

Η καθεμία γειτονιά με την δική της ιστορία και τα δικά τους ιστορικά πρόσωπα, όπως ο Στογιάννος Βασίλης, καθηγητής Θεολογίας Διοικητής Αγίου Όρους, ο δικηγόρος Χονδρογιάννης Σπύρος που χάρη στον αγώνα του περιήλθε το Μον Ρεπό στον Κερκυραϊκό λαό, η Αλεξάνδρα Μάνδυλα ιδρυτής και πρώτη πρόεδρος της γυναικείας οργάνωσης στους Αχεπανς, θυγατέρας της Πηνελόπης με πάνω από 150 παραρτήματα σε όλον τον κόσμο, ο αυτοδίδακτος βιολιτζής-συνθέτης  Χονδρογιάννης Ιωάννης ¨Μπεζερής¨, που για  χρόνια δέσποζε στην παραδοσιακή διασκέδαση του νησιού. Τραγούδι του ερμήνευσε και η Νανά Μούσχουρη και ο Λορέντζος Μαβίλης με την συγγραφή των σονέτων του, εμπνευσμένος από τα πέτρινα λιθάρια , τα παλαιά λουτρουβιά  και την πανοραμική θέα παρακολουθώντας ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της Κέρκυρας.

Τέλος, εκτός από τις οργανωμένες δραστηριότητες μέσω ταξιδιωτικών γραφείων ο επισκέπτης ή φιλοξενούμενος μπορεί να οργανώσει μόνος του δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού ειδικά περπατώντας στα υπέροχα μονοπάτια, όπως πχ. Το Φαράγγι του Μελισουδιού με τον αιωνόβιο ελαιώνα και το πήδημα της Μούλας( δλδ το σημείο αυτοκτονίας της πριγκίπισσας  Αργυρώς ). Καθώς και να παρακολουθήσει διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις με κυριότερη το παραδοσιακό πανηγύρι τον 15 Αύγουστο.

 

Τοποθεσία

What's nearby

2
Το χωριό Καμάρα, ένα από τα παλαιότερα του νησιού, στην Δημοτική Ενότητα..
Kynopiastes
Οι Κυνοπιάστες είναι ένας παλιός, επίσημα χαρακτηρισμένος, παραδοσιακός οικισμός, οκτώ (8) χλμ...
GOUVIA
Τα Γουβιά είναι ένα πρώην ψαροχώρι που τις τελευταίες 4 δεκαετίες έχει..
skripero top 1 1280
Το χωριό Σκριπερό απέχει από την πόλη της Κέρκυρας 18 χλμ. είναι..
2 4
Λίγα  λόγια για το σύλλογο και το όμορφο χωριό μας.  Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός..