Most popular articles
Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Κέρκυρας. Ο Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Κερκύρας ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2017 ως σωματείο και έλαβε τη σχετική...
Μαρίνα Γουβιών. Η υπερσύγχρονη μαρίνα των Γουβιών, μόλις 7 χλμ. από την πόλη, δεν αποτελεί μόνο τέλειο αραξοβόλι για χιλιάδες...
Κυνοπιάστες. Οι Κυνοπιάστες είναι ένας παλιός, επίσημα χαρακτηρισμένος, παραδοσιακός οικισμός, οκτώ (8) χλμ. νότια της πόλης, δύο (2) χλμ. δυτικά...
Μουσείο Ελιάς . Στους Κυνοπιάστες, ένα γραφικό χωριό επτά χιλιόμετρα δυτικά της πόλης , λειτουργεί το μουσείο της ελιάς <<Δονάτος...
Φιλαρμονική Σιναράδων. Ήταν αρχές του 1960 όταν ο Νικόλαος Πηγής του Νικολάου (πρόεδρο της κοινότητας) και ο Νικόλαος Γραμμένος (υπάλληλο...
Remove filters
Apply filters

Καμάρα

Το χωριό Καμάρα, ένα από τα παλαιότερα του νησιού, στην Δημοτική Ενότητα Αχιλλείων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, βρίσκεται στη ΒΔ πλαγιά του βουνού των Αγίων Δέκα, μέσα σ’ ένα καταπράσινο, γεμάτο ελιές και κυπαρίσσια, περιβάλλον, 10 περ. χλμ. νότια της πόλης.

Στις αρχειακές πηγές το χωριό αναφέρεται από τον 13ο αιώνα, την περίοδο υπαγωγής του νησιού στο Δεσποτάτο της Ηπείρου και στην συνέχεια υπό την κυριαρχία του Φράγκικου βασίλειου των Ανδηγαυών της Νάπολης Ιταλίας. Αρχαιολογικά ευρήματα σε ανασκαφή λίγο έξω από τον οικισμό του Αλεποχωρίου αποδεικνύουν την ύπαρξη οικισμού στην περιοχή της Καμάρας τουλάχιστον από τον 5ο π.Χ. αιώνα, ενώ επιστήμονες που είδαν τα ευρήματα και εξέτασαν την περιοχή εικάζουν ότι η κατοίκησή της μπορεί να σχετίζεται με την εγκατάσταση των ηττημένων ολιγαρχικών, μετά τον εμφύλιο πόλεμο των Κερκυραίων, το 426 π.Χ.

Η σημερινή Δημοτική Κοινότητα Καμάρας, κατοικείται από 200 περ. κατοίκους και αποτελείται από το κυρίως χωριό την ΚΑΜΑΡΑ και 3 επιπλέον οικισμούς

Το Αλεποχώρι στα ανατολικά, μικρός οικισμός με παραδοσιακά κτίσματα. Φημισμένο για την παρασκευή πρώτης ποιότητος πυρίτιδος στις αρχές του αιώνα και ήταν ένα από τα κέντρα παρασκευής πυρίτιδος με τη μέθοδο των καμινιών.

Τα Καρδαμάτικα στα βόρεια, όπου βρίσκονται οι μικρές μνημειακές εκκλησίες του Αγίου Βλασίου του 13ου αι. και των Αγίων Ταξιαρχών του 16ου αι. Οι εκκλησίες αυτές σήμερα είναι κηρυγμένα μνημεία, όχι όμως σε καλή κατάσταση, μπορεί ωστόσο ο επισκέπτης να δει τις εξαιρετικής τέχνης βυζαντινές τοιχογραφίες. Στις 8 Νοεμβρίου τελείται κάθε χρόνο θεία λειτουργεία στον Ι.Ν. Ταξιαρχών.

Τους Αγίους Θεοδώρους στα νότια του χωριού, όπου βρίσκεται η Ιερά μονή Αγίων Θεοδώρου και Γεωργίου (16ος αι.), στην κορυφή του ομώνυμου λόφου, με καταπληκτική θέα και προς τα δυτικά και την παραλία του Αγίου Γόρδη, αλλά και προς τα ανατολικά και βόρεια.

Την Καμάρα, διασχίζουν τα περιπατιτικά μονοπάτια Ε4 και Ε8, ενώ το χωριό διαθέτει φυσικές πηγές με καλής ποιότητας πόσιμο νερό και γεωτρήσεις απ΄όπου υδρεύονται τα χωριά της  γύρω περιοχής.

Το χωριό επιλέχτηκε τη δεκαετία του ‘80 για να γυριστούν σκηνές από την ταινία myfamilyandotheranimals παραγωγή του BBC, λόγω της θέσης και της εικόνας του οικισμού που ήταν στα πρότυπα του σεναρίου.

Στην μικρή πλατεία της Καμάρας είναι κτισμένη η εκκλησία της Παναγίας των Βλαχερνών(18ος αι.)με περίτεχνο τέμπλο και ουρανία. Η εκκλησία γιορτάζει στις 2 Ιουλίου και κάθε χρόνο πραγματοποιείται γραφικό παραδοσιακό κερκυραϊκό πανηγύρι.

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ & ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ  ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Κατά τη δεκαετία του ' 60[1], στον οικισμό Καμάρα, στους βόρειους πρόποδες του όρους των Αγίων Δέκα, εντοπίστηκαν εντειχισμένα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη, εκ των οποίων τα σημαντικότερα ήταν τρία όμοια δωρικά κιονόκρανα μικρού μεγέθους, που αποδεικνύουν την ύπαρξη στο χώρο κτίσματος με στοά, καθώς και ένα κιονόκρανο των υστεροαρχαϊκών χρόνων.

Επίσης εντοπίστηκαν λείψανα χριστιανικών μνημείων της παλαιοχριστιανικής, βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής. Συγκεκριμένα, πληθώρα αρχιτεκτονικών μελών, όπως θωράκια και κιονίσκοι, βρέθηκαν εντειχισμένα στις εκκλησίες του Ταξιάρχου Μιχαήλ και του Αγίου Βλασίου. Ένα από τα θωράκια, το οποίο σώζεται ακέραιο, είναι κατασκευασμένο από πωρόλιθο και ως προς την τεχνική αμφίγλυφο. Στη μια πλευρά εικονίζονται δυο παγώνια εκατέρωθεν σταυρού και στην άλλη πλευρά δυο υδροχαρή πουλιά επίσης εκατέρωθεν σταυρού. Η παράσταση θυμίζει αντίστοιχες από θωράκια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Παλαιόπολης στο Κανόνι. Πιθανότατα, υπήρχε παλαιοχριστιανική βασιλική κάτω ή πλησίον της εκκλησίας των Ταξιάρχου, που και αυτή με τη σειρά της βρισκόταν πιθανότατα επί αρχαίου ιερού.

Η παρουσία των παραπάνω ευρημάτων υποδηλώνει τη σπουδαιότητα του χώρου σε βάθος χρόνου, πολλώ δε μάλλον αν δεχθούμε ότι το όρος των Αγίων Δέκα, με τη θαυμάσια θέα προς την πόλη, και όχι ο Παντοκράτορας, είναι η αρχαία Ιστώνη[2], την οποία αναφέρει ο Θουκυδίδης[3].  Σε αυτή την περίπτωση το αρχαίο ιερό στην περιοχή του Ταξιάρχου θα είναι το ιερό των Διοσκούρων Ιστωναίων.

 

Πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες

Το 2001, κατά τις εργασίες διάνοιξης αγροτικού δρόμου από το Δήμο Αχιλλείων, και ύστερα από έντονες βροχοπτώσεις, αποκαλύφθησαν ανθρώπινα οστά και τμήμα πίθου στο αγρόκτημα Στ. Καφαράκη. Πραγματοποιήθηκε σύντομη  ανασκαφική έρευνα από την Η΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών με τη συγχρηματοδότηση του Δήμου Αχιλλείων[4]. Αποκαλύφθηκαν πέντε τάφοι και ένας λίθινος ημικυκλικός περίβολος. Ο Τ1 ήταν κατάγειος, οι Τ2 και Τ5 κεραμοσκεπείς, ο Τ3 με μεικτή κάλυψη και ο Τ4 λιθοπερίβλητος. Στον Τ5 η ταφή ήταν διπλή. Οι νεκροί, άντρες και γυναίκες, ήταν τοποθετημένοι σε ύπτια θέση με τα χέρια ελαφρά λυγισμένα στο ύψος της κοιλιακής χώρας και είχαν προσανατολισμός Δ-Α.

Περισυνελέγησαν:

  • Θραύσματα αγγείων ελληνιστικής εποχής.
  • Δυο βάσεις οξυπύθμενων αμφορέων 4ου-3ου αι. π.Χ.
  • Οχτώ υφαντικά βάρη
  • Λαβή χάλκινου αγγείου

6 χάλκινα νομίσματα που προέρχονται από την Κέρκυρα την Κεφαλλονιά και τη Μακεδονία και χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 1ο αι. μ.Χ.

[1] Π. Καλλιγάς, Αρχαιολογικόν  Δελτίον 23, 1968, Χρονικά, σ. 351

[2]Ι. Μπουνιάς, Κερκυραϊκά τομ. Α΄, σ.21-24.  Ι. Παρτς, Η Νήσος Κέρκυρα, (μεταφραση 1892), σ. 356

[3] Θουκ. Γ 85,4 και Δ 46, 1-2

[4] Αρχαιολογικό Δελτίο 2001-2004, σ. 224

Τοποθεσία

What's nearby

Kynopiastes
Οι Κυνοπιάστες είναι ένας παλιός, επίσημα χαρακτηρισμένος, παραδοσιακός οικισμός, οκτώ (8) χλμ...
skripero top 1 1280
Το χωριό Σκριπερό απέχει από την πόλη της Κέρκυρας 18 χλμ. είναι..
2 4
Λίγα  λόγια για το σύλλογο και το όμορφο χωριό μας.  Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός..
GOUVIA
Τα Γουβιά είναι ένα πρώην ψαροχώρι που τις τελευταίες 4 δεκαετίες έχει..
taverna 01
 "Σωκράκι"  Γλύκας ανεγδιήγητης ανάβρα χύνει το νεραϊδένιο σου το διώμα μα εκεί ψηλά διπλό κάθε..