Most popular articles
Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Κέρκυρας. Ο Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Κερκύρας ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2017 ως σωματείο και έλαβε τη σχετική...
Μαρίνα Γουβιών. Η υπερσύγχρονη μαρίνα των Γουβιών, μόλις 7 χλμ. από την πόλη, δεν αποτελεί μόνο τέλειο αραξοβόλι για χιλιάδες...
Κυνοπιάστες. Οι Κυνοπιάστες είναι ένας παλιός, επίσημα χαρακτηρισμένος, παραδοσιακός οικισμός, οκτώ (8) χλμ. νότια της πόλης, δύο (2) χλμ. δυτικά...
Μουσείο Ελιάς . Στους Κυνοπιάστες, ένα γραφικό χωριό επτά χιλιόμετρα δυτικά της πόλης , λειτουργεί το μουσείο της ελιάς <<Δονάτος...
Φιλαρμονική Σιναράδων. Ήταν αρχές του 1960 όταν ο Νικόλαος Πηγής του Νικολάου (πρόεδρο της κοινότητας) και ο Νικόλαος Γραμμένος (υπάλληλο...
Remove filters
Apply filters
Home / Διαπόντια Νησιά / Οθωνοί-Διαπόντια Νησιά

Οθωνοί-Διαπόντια Νησιά

Οι Οθωνοί είναι το βορειοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας με συντεταγμένες στην πρωτεύουσα

‘Άμμος’ 39ο 50΄32.59΄΄γεωγρ. Πλάτος  και 19ο  24΄ 15.52΄΄ γεωργ. Μήκος.

Ανήκει στον Δήμο κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων. Απέχει: από τις ακτές της βόρειας Κέρκυρας (λιμάνι Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών) 12 ναυτικά μίλια, από την πόλη της Κέρκυρας 36,7 ν.μ., από το νησί ‘Μαθράκι’ 7,2 ν.μ. και από το νησί ‘Ερείκουσα’ 9,7 ν.μ.  Από το Ιταλικό ακρωτήριο Santa Maria di Leuca απέχει 47,5  ν.μ. και από την Χειμάρα της βορείου…Ηπείρου  20,1ν.μ.

Στο Πολύνησο των Οθωνών ανήκουν 44 νησιωτικά εδάφη με ονόματα όπως  Πεταλίδες (5 νησάκια), Καρτσίνια (3 νησάκια), Γαρμπινό, Καστρινό, Παρθένο, Όστρακο, Οθωνοί….και άλλα.

Οι Οθωνοί είναι  το μεγαλύτερο με  έκταση 10,45 τετρ. χλμ,  μήκος περίπου 5,6 χλμ, μέγιστο πλάτος

περίπου 3,6 χλμ και περίμετρο ακτών 30χλμ.

Είναι όμως και το πλέον ιστορικό.

Στην θέση ‘Αμμος’, στην πρωτεύουσα του νησιού, υπάρχει  προβλήτα με προσήνεμο μόλο που επιτρέπει  την προσέγγιση σκαφών αναψυχής και τα  καλοκαίρια  πολλές δεκάδες από αυτά ελλιμενίζονται σε αυτό. Όταν όμως φυσούν θυελλώδεις νότιοι άνεμοι και η προσέγγιση σκαφών στον ‘Άμμο’ είναι  προβληματική, τότε τα κάθε λογής σκάφη βρίσκουν αραξοβόλι  κυρίως στο λιμάνι ‘Αυλάκια’ ή στην βόρεια πλευρά του νησιού στην θέση ‘Φύκι’ που υπάρχει προβλήτα αλλά  και τσιμεντοστρωμένος δρόμος έως τον κεντρικό οδικό άξονα, μία απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα ‘Άμμος’.

Στο νησί υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς στις μη προσβάσιμες από την στεριά παραλίες Άσπρη  Άμμος’ και ‘Ξυλοσυρμοί’, ή  μιας πλήρους θαλάσσιας περιήγησης γύρω από το νησί, με ταχύπλοο εξαιρετικής κατασκευής και πλευστότητας, αλλά και πολύ έμπειρο καπετάνιο.

Ακόμη, είναι δυνατή η από ξηράς γνωριμία ολόκληρου του νησιού (των 13 οικισμών, του φάρου, του Ενετικού κάστρου, των 4 εκκλησιών, του ανεμόμυλου κλπ) με μεταφορικά μέσα των κατοίκων που διατίθενται για τον σκοπό αυτό.

 Για αυτούς που θέλουν να συνδυάσουν την ατομική τους άσκηση με την γνωριμία της υπέροχης πανίδας και χλωρίδας του νησιού, υπάρχει δίκτυο παλαιών μονοπατιών που διασχίζουν το νησί από άκρη σε άκρη και έχει καταστραφεί μόνο σε ορισμένα σημεία που συμπίπτει με το μεταγενέστερο δίκτυο ασφαλτοστρωμένων  δρόμων.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

α.-  Ο  Ησύχιος αναφέρει ότι στους ακατοίκητους (κατά την αρχαιότητα) Οθωνούς κατέφυγε  μετά  την άλωση της Τροίας ο Ελεφήνωρ, βασιλιάς των Αβάντων στην Εύβοια, για να εξιλεωθεί, επειδή είχε σκοτώσει χωρίς να το θέλει τον παππού του. Διώχτηκε όμως από το νησί από κάποιο δράκοντα.

β.-  Τα  τοπωνύμια του νησιού (σπηλιά της Καλυψώς), οι παραδόσεις αλλά και το γεγονός ότι πολλοί ντόπιοι είχαν ανέκαθεν ομηρικά ονόματα όπως Οδυσσέας-Καλυψώ-Τηλέμαχος κ.λ.π. ταυτίζουν τους Οθωνούς με την Ομηρική Ωγυγία στην οποία , ένας ακόμη παλαίμαχος του Τρωικού πολέμου, ο  Οδυσσέας,  έμεινε για ένα διάστημα 7 ετών ‘φυλακισμένος’ από την Καλυψώ στην σπηλιά της.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Για πρώτη φορά συναντάμε το όνομα Οθρωνός στον  Ησύχιο τον 3οπ.χ.αιώνα , το όνομα Οθωνοί στον Προκόπιο τον 6ο μ.Χ. αιώνα, αλλά  και ως Θορωνός  είχε αναγραφεί από τον Πλίνιο  τον 10 αιώνα μ.x..

Υπάρχουν  ισχυρισμοί ότι οι Οθωνοί ήταν ένα από σημεία που είχαν επιλεγεί στην αλυσίδα που ξεκινούσε από την Ρώμη και έφθανε στις Ανατολικές επαρχίες της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, και με το άναμμα φωτιών μετέδιδαν ταχύτατα επείγοντα μηνύματα.

Αστυνομικό τμήμα Οθωνών: 2663071592

Διαπόντια νησιά

[email protected]

Τοποθεσία

What's nearby

canal d amour1
Το πιο ρομαντικό αξιοθέατο της Κέρκυρας, αποτελείται από βραχώδεις σχηματισμούς που δημιουργούν..
DJI 0338
Ένα από τα πιο παρθένα νησιά του Ιονίου, η Ερείκουσα, βρίσκεται 8..
paralia liapadon 1
21 χλμ. Από την πόλη της Κέρκυρας. Γίνεται ανταπόκριση από το υπεραστικό..
kerasia4
40 χλμ από την πόλη, ενδείκνυται για βουτιές & χαλάρωση κάτω από..
2023 06 27 2.05.48 μμ
https://www.aspiotislines.gr/krouazieres/#timetable “Ανακαλύψτε μαζί μας τους κρυμμένους θησαυρούς των Διαποντίων νήσων!” Με πάνω από 20..