Most popular articles
Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Κέρκυρας. Ο Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Κερκύρας ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2017 ως σωματείο και έλαβε τη σχετική...
Μαρίνα Γουβιών. Η υπερσύγχρονη μαρίνα των Γουβιών, μόλις 7 χλμ. από την πόλη, δεν αποτελεί μόνο τέλειο αραξοβόλι για χιλιάδες...
Κυνοπιάστες. Οι Κυνοπιάστες είναι ένας παλιός, επίσημα χαρακτηρισμένος, παραδοσιακός οικισμός, οκτώ (8) χλμ. νότια της πόλης, δύο (2) χλμ. δυτικά...
Μουσείο Ελιάς . Στους Κυνοπιάστες, ένα γραφικό χωριό επτά χιλιόμετρα δυτικά της πόλης , λειτουργεί το μουσείο της ελιάς <<Δονάτος...
Φιλαρμονική Σιναράδων. Ήταν αρχές του 1960 όταν ο Νικόλαος Πηγής του Νικολάου (πρόεδρο της κοινότητας) και ο Νικόλαος Γραμμένος (υπάλληλο...
Remove filters
Apply filters
Home / Αξιοθέατα / Παλαιό Φρούριο

Παλαιό Φρούριο

Χαρακτηριστικό στοιχείο στη σύνθεση της πόλης της Κέρκυρας αποτελεί η δίκορφη βραχώδη απόληξη της ανατολικής πλευράς, που ελέγχει περισκοπικά το θαλάσσιο πέρασμα. Διακρίνονται ανέπαφες οι επιβλητικές βενετικές οχυρώσεις, που συγκρατούν σε τρία διαμορφωμένα επίπεδα τα μεταγενέστερα, λιτά και ογκώδη κτίρια της αγγλικής περιόδου.

Η επικοινωνία με την πόλη της Κέρκυρας γίνεται μέσω σιδερένιας γέφυρας μήκους 60 μ , σε αντικατάσταση της παλιάς κινητής πάνω από θαλάσσια τάφρο (contra-fossa). Απέναντι από την Contrafossa προβάλλει επιβλητικό το αμυντικό μέτωπο με τους δύο όμοιους πενταγωνικούς προμαχώνες Martinego (αριστερά) και Savorgnan (δεξιά) και η μεγαλοπρεπής κύρια είσοδος του Φρουρίου, στο κέντρο του συνδετικού τείχους (cortina). Κατά την είσοδο στο εσωτερικό του φρουρίου εντυπωσιάζει η καλοδιατηρημένη και επιβλητική παλιά ξύλινη καρφωτή πόρτα με τις σχισμές που περνούσαν οι αλυσίδες για την ανάρτηση της κινητής γέφυρας. Η διαμόρφωση αυτή αποτελεί έργο του Μ. Sanmichelli ενός από τους καλύτερους αρχιτέκτονες και θεωρητικούς του αμυντικού συστήματος των προμαχώνων της εποχής της Αναγέννησης.

Παράλληλα με την εξωτερική θαλάσσια τάφρο, υπάρχει στην συνέχεια ξηρά τάφρο πλάτους 22μ., η οποία γεφυρώνεται με λίθινη τοξοτή γέφυρα(1603 μ.Χ.), από όπου ξεκινάει το τοίχωμα του κυρίως Φρουρίου.

Στην θέση αυτή σήμερα βρίσκεται ένα επίμηκες επιβλητικό κτίσμα με ορατή πλινθοδομή (Αγγλικοί Στρατώνες), της αγγλικής περιόδου και η πρόσβαση στους υπόλοιπους χώρους γίνεται μέσω τριών θολωτών διαδρόμων που διαμορφώνονται στη βάση του κτίσματος.

Δύο συμμετρικές λίθινες σκάλες οδηγούν στο ψηλότερο επίπεδο. Μπορείτε να ανεβείτε στο ανώτατο οχυρωματικό επίπεδο, σε έναν από τους δύο οχυρωμένους πύργους, τον Πύργο της Ξηράς. Για να φθάσετε εκεί, θα διασχίσετε τον χώρο που βρισκόταν η περιτειχισμένη Ακρόπολη (CittadeIIa) της μεσαιωνικής πόλης. Η διαδρομή ακολουθεί ανηφορικό έδαφος για μεγάλο μήκος, όμως στο τέλος, θα ανταμοιφθείτε με πραγματικά υπέροχες πανοραμικές θέες της πόλης, της ενδοχώρας της, του όρμου της Γαρίτσας και το νησί του Βίδο με τις απέναντι Αλβανικές και Ηπειρωτικές ακτές.

'Ενας παλιός λιθόστρωτος δρόμος στο κέντρο της βόρειας πλευράς του Φρουρίου σας οδηγεί στην παράκτια περιοχή του τεχνητού λιμανιού, του παλαιότατου Μαντρακίου (λιμάνι της μεσαιωνικής πόλης). Εκεί βρίσκεται η πύλη Soranza, μια από τις ωραιότερες πύλες του Παλαιού Φρουρίου. Επίσης, απέναντι από το ισόγειο των Αγγλικών Στρατώνων, μία υπόγεια διάβαση οδηγεί στο χώρο της ξηράς τάφρου όπου και η είσοδος συνεδριακής αίθουσας, που εγκαταστάθηκε εκεί το 1994.

Όλοι οι χώροι του φρουρίου είναι επισκέψιμοι ( εκτός του εσωτερικού και των δύο προμαχώνων της εισόδου), συνθέτοντας μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περιήγηση σε ανοικτούς και στεγασμένους χώρους διαφόρων περιόδων κατασκευής, μέσω στενών στοών και περασμάτων, αποκαλύπτοντας όλο το μεγαλείο των περασμένων εποχών. Τα ανάγλυφα βενετικά εμβλήματα, με τους μαρμάρινους φτερωτούς λέοντες του Αγ. Μάρκου, οι ποικίλες επιγραφές, τα οικόσημα, όπως και τα διάσπαρτα κανόνια συντελούν πολύ στην διαμόρφωση της γενικής εικόνας.

Το Παλαιό Φρούριο σήμερα στεγάζει τα Αρχεία του Νομού Κέρκυρας, την Δημόσια Βιβλιοθήκη, Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, σχολές του Ιονίου Παν/μίου, αίθουσες εκθέσεων και εκδηλώσεων και γενικότερα λειτουργεί ως ανοικτός μνημειακός χώρος. Στους ελεύθερους χώρους του (Βερσιάδα) πραγματοποιούνται μουσικές εκδηλώσεις, ενώ λειτουργούν επίσης αναψυκτήριο, πωλητήριο ειδών πολιτιστικού ενδιαφέροντος και εστιατόριο στο Μανδράκι.

Περισσότερες πληροφορίες: http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=954

Εισιτήρια: http://odysseus.culture.gr/h/2/gh255.jsp?obj_id=954

Τοποθεσία

What's nearby

palaia fek 5 1 1
Στις 12 Σεπτεμβρίου 1840 μια ομάδα φιλόμουσων Κερκυραίων αστών υπέγραφαν το ιδρυτικό..
μουσειο
Η ίδρυση του σχολικού μουσείου ήταν όνειρο ζωής για τον δάσκαλο Πρίφτη..
35 big
Το νεοκλασικό κτίριο της Ιονίου Βουλής, στο οποίο ψηφίστηκε το 1863 η..
lamda3 hospitality casa parlante 150
Η ιστορία ξαναζωντανεύει. «Καλώς ήρθατε! Παρακαλώ, περάστε! Ο Κόντε θα είναι μαζί σας..
ypapanti aerial
Αυτή η εξαίσια εκκλησία, η οποία ονομαζόταν «Εκκλησία της Πεντηκοστής», χτίστηκε το..