Most popular articles
Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Κέρκυρας. Ο Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Κερκύρας ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2017 ως σωματείο και έλαβε τη σχετική...
Μαρίνα Γουβιών. Η υπερσύγχρονη μαρίνα των Γουβιών, μόλις 7 χλμ. από την πόλη, δεν αποτελεί μόνο τέλειο αραξοβόλι για χιλιάδες...
Κυνοπιάστες. Οι Κυνοπιάστες είναι ένας παλιός, επίσημα χαρακτηρισμένος, παραδοσιακός οικισμός, οκτώ (8) χλμ. νότια της πόλης, δύο (2) χλμ. δυτικά...
Μουσείο Ελιάς . Στους Κυνοπιάστες, ένα γραφικό χωριό επτά χιλιόμετρα δυτικά της πόλης , λειτουργεί το μουσείο της ελιάς <<Δονάτος...
Φιλαρμονική Σιναράδων. Ήταν αρχές του 1960 όταν ο Νικόλαος Πηγής του Νικολάου (πρόεδρο της κοινότητας) και ο Νικόλαος Γραμμένος (υπάλληλο...
Remove filters
Apply filters
Home / Εκδηλώσεις / Πάσχα στην Κέρκυρα / Πάσχα στα Χωριά του Δήμου κεντρικής Κέρκυρας & τα Διαπόντια

Πάσχα στα Χωριά του Δήμου κεντρικής Κέρκυρας & τα Διαπόντια

Την περίοδο του Πάσχα, σε αρκετές Κοινότητες του Δήμου μας οργανώνονται σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, που φορτίζουν ανάλογα την κατανυκτική ατμόσφαιρα. Τη Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιούνται οι περιφορές των Επιταφίων με τη συνοδεία των Φιλαρμονικών, ενώ το Μεγάλο Σάββατο η Aναστάσιμη Tελετή γιορτάζεται παραδοσιακά στις κεντρικές πλατείες των χωριών με την καθολική συμμετοχή των κατοίκων και πλήθους επισκεπτών. Η περιφορά της Εικόνας της Αναστάσεως κάθε ενορίας πραγματοποιείται την Κυριακή του Πάσχα το πρωί ή το απόγευμα κατά τον Εσπερινό της Αγάπης ή τη «Νια Δευτέρα». Η Αναστάσιμη περίοδος ολοκληρώνεται πριν τον Εσπερινό της Αναλήψεως (Τετάρτη απόγευμα), που σύμφωνα με την τοπική παράδοση τελείται από τις ενορίες η περιφορά της Εικόνας της Αναστάσεως, η οποία, κατόπιν, φυλάσσεται στη μόνιμη θέση της εντός του ενοριακού Ναού, μέχρι την επόμενη Ανάσταση.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΕΛΙΩΝ: Τη Μεγάλη Παρασκευή στους Σιναράδες τον Επιτάφιο συνοδεύει η Φιλαρμονική Σιναράδων. Τη Δευτέρα του Πάσχα (Νια Δευτέρα) λιτανεία με την Φιλαρμονική Σιναράδων από τον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου (κεντρική εκκλησία). Επίσης, τη Δευτέρα του Πάσχα ξεκινούν λιτανείες από τα χωριά Βάτος, Γιαννάδες, Κοκκίνι και Πέλεκας και κατευθύνονται αντίστοιχα προς γραφικά εξωκκλήσια, όπου ακολουθεί η Θεία Λειτουργία. Παραδοσιακό πανηγύρι πραγματοποιείται το ίδιο απόγευμα στο χωριό Βάτος και στον Πέλεκα με τη συμμετοχή του χορευτικού συλλόγου. Την Κυριακή του Θωμά γίνεται λιτανεία στο Μάρμαρο.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΧΙΛΛΕΙΩΝ: Σάββατο του Λαζάρου, από τις 5 το απόγευμα και μετά, πλάι στην εκκλησία της Παναγίας στο κέντρο των Κυνοπιαστών, φτιάχνονται τα Βάγια από τις γυναίκες της Ενορίας, οι οποίες αποδίδουν το λαϊκοθρησκευτικό τραγούδι «Καλό ’ναι τ’ Άγιος ο Θεός…» (Τα Πάθη του Χριστού σε λαϊκούς στίχους). Τη Μεγάλη Παρασκευή στους Βαρυπατάδες αναβιώνει το έθιμο των μπομπόλων. Εκατοντάδες κελύφη σαλιγκαριών γεμίζονται με λάδι και βαμβάκι, που χρησιμεύει ως φυτίλι. Τα κελύφη αυτά τοποθετούνται αναμμένα κατά μήκος της διαδρομής που περνά ο Επιτάφιος, δημιουργώντας μια έντονα κατανυκτική ατμόσφαιρα. Οι περιφορές των Επιταφίων στους Κυνοπιάστες, Χρυσίδα και Γαστούρι συνοδεύονται από τις Φιλαρμονικές Κυνοπιαστών και Γαστουρίου. Τη Δευτέρα του Πάσχα (Νια Δευτέρα) η λιτανεία στις Μπενίτσες συνοδεύεται από φιλαρμονική και η λιτανεία της Ενορίας του Βιρού καταλήγει με καραβάκι στο γραφικό Ποντικονήσι. Την Κυριακή του Θωμά πραγματοποιούνται λιτανείες στα χωριά Κυνοπιάστες, Γαστούρι και Αγίοι Δέκα.

ΔΗΜΟΤΙΚH ΕΝOΤΗΤΑ ΦΑΙAΚΩΝ: Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου στους Πουλάδες γίνεται με - 28 - συνοδεία της Φιλαρμονικής Κορακιάνας. Τον Επιτάφιο της Άνω Κορακιάνας συνοδεύει η Φιλαρμονική και χορωδία. Τη Δευτέρα του Πάσχα πραγματοποιείται μία από τις παλαιότερες λιτανείες της υπαίθρου της Κέρκυρας στην Άνω Κορακιάνα με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής. Επίσης, στα Γαζάτικα τη λιτανεία τη συνοδεύει Φιλαρμονική. Την Τρίτη του Πάσχα πραγματοποιείται λιτανεία στον Άγιο Μάρκο, με συνοδεία της Φιλαρμονικής Κορακιάνας. Λιτανείες πραγματοποιούνται, ακόμη, την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής στον εορτάζοντα ναό της Κάτω Κορακιάνας και την Κυριακή του Θωμά στο Σωκράκι.

ΔΗΜΟΤΙΚH ΕΝOΤΗΤΑ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΩΝ: Η περιφορά του Επιταφίου ξενικά το πρωί από την Ιερά Μονή Παλαιοκαστρίτσας και κατευθύνεται στο λιμάνι της Αλύπας, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ένωσης Λιαπάδων, της Φιλαρμονικής Ένωσης Λακώνων και της Χορωδίας του Μουσικού Ομίλου «Οι Λακωνίτες». Το βράδυ της Μ. Παρασκευής η Φ.Ε. Λακώνων και η Χορωδία του Μουσικού Ομίλου «Οι Λακωνίτες» συνοδεύουν την περιφορά του Επιταφίου από τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο χωριό Λάκωνες. Στους Λιαπάδες, η περιφορά του Επιταφίου από τον Ι.Ν. Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας γίνεται με τη συμμετοχή της Χορωδίας και της Φιλαρμονικής Λιαπάδων, ενώ στο Σκριπερό πραγματοποιείται αντίστοιχα με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Σκριπερού. Τη Δευτέρα του Πάσχα (Νια Δευτέρα) πραγματοποιείται μεγάλη λιτανεία στους Δουκάδες. Λιτανεία γίνεται και στο Σκριπερό με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Σκριπερού και στους Μακράδες με τη Φιλαρμονική Λακώνων, ενώ ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι.

Τη Νια Παρασκευή γίνεται το πανηγύρι της Ιεράς Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου στην Παλαιοκαστρίτσα, με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου και της Εκκλησίας Λακώνων. Την Κυριακή του Θωμά στην Κρήνη, η λιτανεία συνοδεύεται από τη φιλαρμονική και τη χορωδία και ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία του χωριού με τη συμμετοχή του χορευτικού «Κρήνης».

ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ: ΟΘΩΝΟΙ, ΕΡΕΙΚΟΥΣΑ ΚΑΙ ΜΑΘΡΑΚΙ: Στα Διαπόντια Νησιά μας το Πάσχα γιορτάζεται με σεβασμό στην παράδοση. Οι ψαλμοί στα μικρά εξωκλήσια εντείνουν το κλίμα κατάνυξης, οι Επιτάφιοι στολίζονται με λουλούδια της περιοχής και ακολουθούνται απ’ όλο το χωριό στα σοκάκια του, ενώ η Ανάσταση «ντύνεται» με τις μυρωδιές και τα αρώματα της Πασχαλιάς! Αυτές οι μέρες, στο δυτικότερο άκρο της Ελλάδας, φέρουν τη γλύκα της άνοιξης, το βάρος της παράδοσης και τη δύναμη της Ορθοδοξίας.

* Το παρόν πρόγραμμα περιλαμβάνει ενδεικτικές εκδηλώσεις.

Τοποθεσία

What's nearby

IMG 7251
https://www.facebook.com/annabanou https://www.facebook.com/profile.php?id=100077540049192 https://faiakonnisos.blogspot.com/2018/11/nymfes-to-neraidoxori-tis-kerkyras.html Λένε πως κάποτε στις Νυμφές κατοικούσαν πολλές και καλές νεράιδες και μάλλον..
xlomos kerkyra faiakon nisos 7
https://faiakonnisos.blogspot.com/2022/03/chlomos-ena-apo-ta-palaiotera-paradosiaka-choria-tis-kerkyras.html Ο Χλωμός Κερκύρας ή Χλομός[2] βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του βουνού «Μεροβίγλι» της νότιας Κέρκυρας, σε ύψος..
1280px Paleo perithia korfu 18
Περίπου 40 χλµ. βορειοδυτικά της πόλης και σε υψόµετρο 400 µ., έρηµη..
cafe cherry
Το Σωκράκι του δήμου Φαιάκων της Κέρκυρας, είναι ένα όμορφο χωριό με..