https://www.facebook.com/annabanou
https://www.facebook.com/profile.php?id=100077540049192
https://faiakonnisos.blogspot.com/2018/11/nymfes-to-neraidoxori-tis-kerkyras.html
Λένε πως κάποτε στις Νυμφές κατοικούσαν πολλές και καλές νεράιδες και μάλλον έχουν δίκιο έτσι εξηγείται η τόση παραμυθένια ομορφιά και γι'αυτό χάρισαν και το όνομα τους .
Κτισμένο σε υψόμετρο 200 μέτρων, οι Νυμφές βρίσκονται στο Βόρειο τμήμα της Κέρκυρας στο Δυτικό διαμέρισμα του Δήμου Θιναλίων με 800 κατοίκους. Στην αρχαιότητα η περιοχή, ονομάζονταν Nεραϊδοχώρι.
Πρόκειται για ένα παλαιότατο χωριό που ξεπροβάλλει σε μια λοφώδη τοποθεσία, υψομέτρου 200μ, όπου η φύση δεν τσιγκουνεύτηκε ούτε το πράσινο ούτε τα τρεχούμενα νερά.
Θρύλοι και Ιστορία
Σύμφωνα με την μυθολογία οι νύμφες ενδημούσαν σε περιοχές όπου υπήρχε αφθονία νερών και βλάστησης. Γι’ αυτό ίσως η παράδοση ισχυρίζεται ότι αυτές οι μυθικές κυράδες χάρισαν το όνομα τους στο χωριό των Νυμφών.
Ψαχουλεύοντας λίγο παραπάνω την παράδοση μαθαίνουμε ότι η περιοχή θεωρείται πως κατοικούνταν από τα αρχαία χρόνια (όχι αδύνατο αν αναλογιστεί ότι νερό = ζωή) και ότι ναός του Αγίου Κωνσταντίνου είναι χτισμένος στην θέση αρχαίου ιερού (όχι ασυνήθιστη ταχτική). Λέγεται ακόμη ότι το χωριό προ 700ετίας βρισκόταν ανατολικότερα της σημερινής του θέσης.
Αν ψάξουμε στα πραγματικά τεκμήρια θα δούμε ότι οι Νυμφές μας συστήνονται επίσημα για πρώτη φορά το 1347 ως Νηφές. Μετείχαν μαζί με άλλα 22 χωριά της περιοχής Όρους στην ανέγερση του ναού του Παντοκράτορα στην ομώνυμη κορυφή. Αυτό μνημονεύεται στο σωζόμενο ιδρυτικό του ναού που συντάχθηκε εκείνη την χρονιά.
Φαίνεται ότι το χωριό ήταν σημαντικό στα παγιά τα χρόνια, προφανώς λόγω της προικισμένης περιοχής και της θέσης του. Γι’ αυτό και οι Βενετσιάνοι είχαν στήσει διοικητήριο εκεί για την επόπτευση και προστασία της ευρύτερης περιοχής.
Σε απόσταση 2χλμ απο την πλατεία του χωριού βρίσκονται οι δημοφιλείς καταρράκτες.
Ο δρόμος έως εκεί στο μεγαλύτερο μέρος του ειναι ασφαλτοστρωμένος και μπορείτε να φθάσετε στο σημείο οδικώς. Εμείς πάντως σας προτείνουμε να αφήσετε το μεταφορικό σας μέσο στην πλατεία και να περπατήσετε μέσα στο πράσινο έως εκεί.
Πριν λίγα χρόνια και μετά από πρωτοβουλία των τοπικών συλλόγων και των κατοίκων του χωριού καθαρίστηκε το μέρος και φτιάχτηκε ένα μονοπάτι που μας δίνει την ευκαιρία να θαυμάσουμε τον καταρράχτη απο χαμηλά.
Σίγουρα μια βόλτα ειδικά μετά απο βροχερές μέρες θα σας αποζημιώσει.
Στο ίδιο σημείο σε λίγα μέτρα απόσταση υπάρχει και ένας ακόμη μικρότερος καταρράκτης που θα έχετε την ευκαιρία να δείτε.
Ο δεύτερος μεγαλύτερος καταρράκτης στο νησί της Κέρκυρας, μετά τον καταρράκτη Νυμφών, είναι ο Καταρράκτης στους Κυπριανάδες, ύψους περίπου 8 μέτρων.
Οι Κυπριανάδες είναι ένα μικρό καταπράσινο χωριό. Ο οικισμός βρίσκεται σε υψόμετρο 120 μέτρων και απέχει 30 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας.
Εχει ένα εξαίρετο φυσικό τοπίο και γι αυτό είναι το ιδανικό μέρος για οποιονδήποτε φυσιολάτρη και περπατητή.
Από το χωριό περνά ο παραπόταμος του Τυφλού που στα νερά του θα δείτε χελωνάκια, χέλια, ποταμίσιες μαρίδες και κυπρίνους.
Το πραγματικό όμως αξιοθέτο είναι ο καταράκτης του χωριού, ύψους 8 μέτρων. Υπάρχει ένα μικρό και στενό μονοπάτι από την βρύση των Κυπριανάδων που θα σας οδηγήσει εκεί.
Στον χώρο της βρύσης και του αντλιοστασίου είναι διαμορφωμένος ένας χώρος – πλατάνια δίπλα στα τρεχούμενα νερά – οπου μπορεί ο επισκέπτης να τον απολαύσει.
Ο καταρράκτης των Κυπριανάδων σχηματίζεται από έναν παραπόταμο του Τυφλού ποταμού, το ποταμάκι της Κληματιάς, το οποίο στην πορεία του προς το βόρειο Ιόνιο, περνά και έξω από το χωριό Κυπριανάδες.
Το ποτάμι αυτό έχει ροή 8 μήνες το χρόνο, από Οκτώβριο μέχρι Μάιο. Η πρόσβαση στον Καταρράκτης των Κυπριανάδων είναι σχετικά εύκολη.
Γίνεται μέσω ενός μικρού μονοπατιού περίπου 500 μέτρων, που ξεκινάει από την βρύση, στα νοτιοδυτικά του χωριού.
Για όσους αγαπούν τη φύση και την πεζοπορία, μια εκδρομή στον Καταρράκτη στους Κυπριανάδες, θα σας μείνει αξέχαστη.
Από το χωριό αυτό μπορεί να επισκεφτεί κανεις και το υπέροχο σπήλαιο Ανθρωπόγραβα, το οποίο είναι από τα πιο ενδιαφέροντα της Ελλάδας.