Most popular articles
Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Κέρκυρας. Ο Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Κερκύρας ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2017 ως σωματείο και έλαβε τη σχετική...
Μαρίνα Γουβιών. Η υπερσύγχρονη μαρίνα των Γουβιών, μόλις 7 χλμ. από την πόλη, δεν αποτελεί μόνο τέλειο αραξοβόλι για χιλιάδες...
Κυνοπιάστες. Οι Κυνοπιάστες είναι ένας παλιός, επίσημα χαρακτηρισμένος, παραδοσιακός οικισμός, οκτώ (8) χλμ. νότια της πόλης, δύο (2) χλμ. δυτικά...
Μουσείο Ελιάς . Στους Κυνοπιάστες, ένα γραφικό χωριό επτά χιλιόμετρα δυτικά της πόλης , λειτουργεί το μουσείο της ελιάς <<Δονάτος...
Φιλαρμονική Σιναράδων. Ήταν αρχές του 1960 όταν ο Νικόλαος Πηγής του Νικολάου (πρόεδρο της κοινότητας) και ο Νικόλαος Γραμμένος (υπάλληλο...
Remove filters
Apply filters
Home / Χωριά και παραδοσιακοί οικισμοί / Χλωμός: Ένα Απο Τα Παλαιότερα, Παραδοσιακά Χωριά Της Κέρκυρας

Χλωμός: Ένα Απο Τα Παλαιότερα, Παραδοσιακά Χωριά Της Κέρκυρας

https://faiakonnisos.blogspot.com/2022/03/chlomos-ena-apo-ta-palaiotera-paradosiaka-choria-tis-kerkyras.html

Ο Χλωμός Κερκύρας ή Χλομός[2] βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του βουνού «Μεροβίγλι» της νότιας Κέρκυρας, σε ύψος 270 – 320 μ. και χτίστηκε το 13ο αιώνα. Είναι από τα αρχαιότερα χωριά της Κέρκυρας και απέχει από την Χώρα 31 χλμ. Τα διάσπαρτα ερείπια στις πλαγιές του βουνού και η ύπαρξη βωμού του Απόλλωνα στη θέση του σημερινού ναού των Ταξιαρχών αποτελούν ενδείξεις προγενέστερης ανθρώπινης παρουσίας.

Οι πρώτοι κάτοικοι που εγκαταστάθηκαν στο χώρο του σημερινού χωριού ήρθαν από το Βυζάντιο σαν φυγάδες ή μισθοφόροι των Βυζαντινών που παρέμειναν στην Κέρκυρα. Αργότερα ήρθαν και από άλλα μέρη και κυρίως από την περιοχή της λίμνης Κορισσίων (Λίνια) που αναγκάστηκαν να ανεβούν λόγω της ελονοσίας και των πειρατών.

Το χωριό χτίστηκε οργανικά. Χαρακτηριζεται δαιδαλώδη καντούνια και διαθέτει δυο μικρές πλατείες- «φόρους»: τον «Πάνω Φόρο» και τον «Κάτω Φόρο».

Απο την εκκλησία των Ταξιαρχών («Τραξάρχης») υπάρχει πανοραμική θέα.

Οδηγώντας στην κεντρική οδό για Λευκίμμη, θα συναντήσετε μία πινακίδα δείχνει το Χλωμό, ένα από τα πιο παλιά χωριά του νησιού.

Αφού ανηφορίσετε το φιδογυριστό δρομάκι, θα φτάσετε στην είσοδό του, όπου θα αφήσετε το αυτοκίνητο για να περιπλανηθείτε στα λιθόστρωτα σοκάκια με τα πόδια.

Περπατήστε ανάμεσα στα αρχοντικά και ανεβείτε μέχρι την κορυφή, στην εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ, όπου θα βρεθείτε «αντιμέτωποι» με την ασυναγώνιστη εικόνα ολόκληρου του νότιου τμήματος της Κέρκυρας.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα χωριά που διαθέτουν έναν μόνο βασικό δρόμο, το συγκεκριμένο έχει διαμορφωθεί γύρω από μία κεντρική πλατεία σαν ρωμαϊκό forum.

Πολλά έχουν υποστηριχθεί κατά καιρούς για τη γραφή και την ιστορία της λέξης «Χλομός».

Μια εκδοχή είναι ότι προέρχεται από το φυτό «σπλόνος» (γνωστό στους κατοίκους αφού το χρησιμοποιούσαν για να ζαλίζουν (σπλονίζουν) τα ψάρια της Λίμνης και να τα πιάνουν. Έτσι έχουμε σπλόνος - φλόμος (φλομώνω) – χλόμος - χλομός.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από το τοπωνύμιο της Κεφαλληνίας, Κουλούμι, λατινικά Κολόμο (1261) – Κλόμο - Χλόμο - Χλομός.

 

Μια τρίτη άποψη υποστηρίζει ότι προέρχεται από τη χλομάδα των κατοίκων που είχαν έρθει από την παραλίμνια περιοχή «Κορίσσια», που τη μάστιζε η ελονοσία, έτσι έχουμε Χλομός ή Χλωμός.

Τέλος είναι πιθανό να προέρχεται από το Χλομούτσι που είναι κάστρο στην Ηλεία της Πελοποννήσου 1200 μ.χ. CLERMONT ή ΧΛΟΜΟΥΤΣΙ.

Τοποθεσία

What's nearby

Την περίοδο του Πάσχα, σε αρκετές Κοινότητες του Δήμου μας οργανώνονται σημαντικές..