Most popular articles
Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Κέρκυρας. Ο Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Κερκύρας ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2017 ως σωματείο και έλαβε τη σχετική...
Μαρίνα Γουβιών. Η υπερσύγχρονη μαρίνα των Γουβιών, μόλις 7 χλμ. από την πόλη, δεν αποτελεί μόνο τέλειο αραξοβόλι για χιλιάδες...
Κυνοπιάστες. Οι Κυνοπιάστες είναι ένας παλιός, επίσημα χαρακτηρισμένος, παραδοσιακός οικισμός, οκτώ (8) χλμ. νότια της πόλης, δύο (2) χλμ. δυτικά...
Μουσείο Ελιάς . Στους Κυνοπιάστες, ένα γραφικό χωριό επτά χιλιόμετρα δυτικά της πόλης , λειτουργεί το μουσείο της ελιάς <<Δονάτος...
Φιλαρμονική Σιναράδων. Ήταν αρχές του 1960 όταν ο Νικόλαος Πηγής του Νικολάου (πρόεδρο της κοινότητας) και ο Νικόλαος Γραμμένος (υπάλληλο...
Remove filters
Apply filters
Home / Γενικές Πληροφορίες / Χαιρετισμοί / Χαιρετισμός Αντιδημάρχου Πολιτισμού & Δημοσίων Σχέσεων

Χαιρετισμός Αντιδημάρχου Πολιτισμού & Δημοσίων Σχέσεων

Η  Κέρκυρα είναι  ένας τόπος με έντονο πολιτισμικό αποτύπωμα,  όπου διαχρονικά συναντώνται και δοκιμάζονται ιδέες, ρεύματα, άνθρωποι και πολιτισμοί.  Από αυτή τη ζύμωση αναδύεται η σύγχρονη εικόνα της,  η κλασσική ομορφιά και η διαχρονικότητά της.

Η παλιά πόλη της Κέρκυρας, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό δείγμα εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας που διατηρεί την αυθεντικότητα και την ακεραιότητά του!

Παντού στο νησί, υπάρχουν τα σημάδια της ιστορίας, τεκμήρια υλικού και άυλου  πολιτισμού. Εδώ φτιάχτηκε η πρώτη ελληνική μουσική μπάντα, εδώ παίχτηκε για πρώτη φορά όπερα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, εδώ ιδρύθηκε  το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο και λειτουργεί η αρχαιότερη δημόσια βιβλιοθήκη στην Ελλάδα.  Το πρώτο ελληνικό τυπογραφείο. Εδώ γεννήθηκε ο μεγάλο διπλωμάτης και πρώτος  Κυβερνήτης στην Ελλάδα, Ιωάννης Καποδίστριας.

Σε αυτόν εδώ τον τόπο  εμπνεύστηκαν λόγιοι, ποιητές, ζωγράφοι και συνθέτες, αφήνοντας το δικό τους στίγμα στην πολιτιστική μας πραγματικότητα.

Μια σειρά μουσείων κάθε εποχής φιλοξενούν όλα τα ευρήματα των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στο νησί. Σπουδαία κέντρα γραμμάτων και πολιτισμού καλλιεργούν, προωθούν και προάγουν τη γνώση, την ιστορία και την παιδεία με στόχο τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας των Κερκυραίων και των Επτανησίων γενικότερα.

Σήμερα, στην Κέρκυρα, δραστηριοποιούνται 19 φιλαρμονικές μπάντες και 37 χορωδίες, που προσφέρουν δωρεάν μουσική παιδεία και πραγματοποιούν ταξίδια μουσικών συναντήσεων σε όλο τον κόσμο.

Ο πολιτισμός του νησιού, εμπλουτισμένος με όλα αυτά τα στοιχεία, έχει το προνόμιο να είναι ζωντανός και να διατηρεί τη μοναδικότητά του μέσα από τα συστατικά που τον συνθέτουν.

Στο πλαίσιο αυτό, Δήμος μας πραγματοποιεί κάθε χρόνο σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη αυτής της ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς που αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής  των Κερκυραίων.

Μοναδικές συναυλίες στο Παλαιό Φρούριο ή στο Πάλκο της Πάνω Πλατείας, μαγικές μουσικές βραδιές αφιερωμένες στην αυγουστιάτικη πανσέληνο, υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις και θερινό σινεμά με φόντο τον έναστρο ουρανό, είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που προτείνουμε στον επισκέπτη.

Στον τόπο αυτό, η πλούσια πολιτισμική παράδοση και η σύγχρονη καλλιτεχνική δραστηριότητα  εμπλέκονται δημιουργικά και βρίσκουν νέους τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα  οι ποιοτικές καλλιτεχνικές προτάσεις με jazz βραδιές από τους φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου ή ακόμα και οι εικαστικές δημιουργίες σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων στον εξαιρετικό κήπο της Δημοτικής μας Πινακοθήκης.

Παραδοσιακές εκδηλώσεις, λαϊκά πανηγύρια με αστείρευτο κέφι και διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της βιωματικής εμπειρίας του επισκέπτη.

Το κερκυραϊκό καρναβάλι με σαφείς επιρροές από τη Βενετία,  ή ακόμα η παραδοσιακή βαρκαρόλα με κερκυραϊκές καντάδες και δεκάδες πυροφάνια να φωτίζουν τη θάλασσα, αποτελούν εναλλακτικές προτάσεις διασκέδασης για τους λάτρεις του είδους.

Το «Χριστουγεννιάτικο Παραμύθι»,  με πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, συνθέτει μια μαγική εικόνα που αναδεικνύει την ομορφιά της Παλιάς μας Πόλης, και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για απολαυστικές αποδράσεις ακόμα και κατά τη χειμερινή περίοδο.

Με μια τεράστια κληρονομιά πολιτιστικής παράδοσης, το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι μια εμπειρία ξεχωριστή.

Μοναδικά ήθη και έθιμα με ανεπανάληπτη εμπειρία, το σπάσιμο των «μπότηδων» το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου!

Αυτόν τον ευλογημένο τόπο ,  που οι μελωδίες αντηχούν στα καντούνια και  η καθημερινότητα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την  τέχνη, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, σας προσκαλούμε να τον επισκεφθείτε, για να μοιραστείτε μαζί μας  αξέχαστες εμπειρίες ζωής!

 

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού

                    & Δημοσίων Σχέσεων

                                            

                       Χρυσούλα Τόμπρου