Most popular articles
Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Κέρκυρας. Ο Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Κερκύρας ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2017 ως σωματείο και έλαβε τη σχετική...
Μαρίνα Γουβιών. Η υπερσύγχρονη μαρίνα των Γουβιών, μόλις 7 χλμ. από την πόλη, δεν αποτελεί μόνο τέλειο αραξοβόλι για χιλιάδες...
Κυνοπιάστες. Οι Κυνοπιάστες είναι ένας παλιός, επίσημα χαρακτηρισμένος, παραδοσιακός οικισμός, οκτώ (8) χλμ. νότια της πόλης, δύο (2) χλμ. δυτικά...
Μουσείο Ελιάς . Στους Κυνοπιάστες, ένα γραφικό χωριό επτά χιλιόμετρα δυτικά της πόλης , λειτουργεί το μουσείο της ελιάς <<Δονάτος...
Φιλαρμονική Σιναράδων. Ήταν αρχές του 1960 όταν ο Νικόλαος Πηγής του Νικολάου (πρόεδρο της κοινότητας) και ο Νικόλαος Γραμμένος (υπάλληλο...
Remove filters
Apply filters
Home / Μουσεία / Λαογραφικό Μουσείο Σιναράδων

Λαογραφικό Μουσείο Σιναράδων <<Νίκος Πακτίτης>>

Ιδρύθηκε από την Ιστορική -Λαογραφική Εταιρία Κέρκυρας το 1982, με πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού και ερευνητή Νίκου Πακτίτη. Μέχρι τον Οκτώβριο του 1987 το μουσείο στεγαζόταν στο ισόγειο μιας μονόροφης κατοικίας σε κεντρικό σημείο του χωριού. Δεν ήταν όμως ευρύχωρος και ερχόταν σε αντίθεση με τον παραδοσιακό χαρακτήρα των εκθεμάτων. Έτσι λοιπόν μεταφέρθηκε σε ένα ωραίο παραδοσιακό σπίτι στην γειτονιά του Αϊ-Γιάννη των Σιναράδων.

Το μουσείο εκθέτει υλικό από την περιοχή της Μέσης Κέρκυρας.
Η εξωτερική σκάλα φτιαγμένη από ντόπιο μάρμαρο, οδηγεί στον πάνω όροφο που αποτελείται από το πόρτιγο, την τραπεζαρία, την κουζίνα και την κρεβατοκάμαρα. Τα δωμάτια είναι επιπλωμένα όπως ήταν το μέσο επίπεδο ενός νοικοκυριού στα τέλη του περασμένου αιώνα. Η εσωτερική σκάλα οδηγεί στον επόμενο όροφο όπου υπάρχει βιβλιοθήκη και το αρχείο του μουσείου.
Τα εκθέματα του μουσείου είναι τα εξής:
1)Μία κρεβατοκάμαρα που αποτελείται από μία κοκέτα (κρεβάτι με μπρούτζινο σκελετό), ένα δεύτερο κρεβάτι με σανίδες πάνω σε ξύλινα τριτσέλια (πόδια κρεβατιού), έναν κώμο, μια κασέλα και ένα λαβομά με καθρέφτη. Τα κρεβάτια είναι στρωμένα με μάλλινα και χόρτινα στρώματα, παλιά λινά σεντόνια και κουβέρτες λευκές, πλεγμένες με το βελονάκι με κοφτό κέντημα , κεντητές μαξιλαροθήκες συμπλήρωναν την εμφάνιση των κρεβατιών. Ο κομμός είναι σκεπασμένο με λινό κάλυμμα και δαντέλα χειροποίητη. Στη γωνιά του τοίχου, ψηλά, υπάρχει εικονοστάσι και κάτω από αυτό γαμήλια στέφανα με κόκκινη κορδέλα.
2)Συλλογή αγροτικών εργαλείων. Τα εργαλεία που εκθέτονται είναι τα εξής: α)τσαπί, β)δίκοπη, γ)τσεκούρι, δ)κασάρι, ε)κασαροκόπιδο, στ)γράβαλο, ζ)φάρτσα, η)κλαδευτήρι, θ) ψαλλίδα, ι)αμπελοφουρκάτα, ια)σκαλιστήρι, ιβ)κόπανος, ιγ) ψαλίδι για κούρεμα προβάτων και τέλος κουδούνια κοπαδιού.
3) Συλλογή κερκυραϊκής φορεσιάς : Σ’ ένα τραπέζι-βιτρίνα του μουσείου μπορεί κανείς να δει είκοσι κομμάτια γυναικείας Κερκυραϊκής φορεσιάς και πέντε ανδρικής. Όλα σχεδόν τα ρούχα είναι αυθεντικά. Μπορούμε να διακρίνουμε δύο πολύ όμορφα σχέδια, καθώς και ένα ζωνάρι ανδρικό το οποίο είναι μεταξωτό και πολύχρωμο και έχει 2,50 μ. μάκρος και πλάτος.
4)Συλλογή σπιτικών σκευών : Στο μουσείο μπορούμε να δούμε διάφορα πήλινα, είδη πορσελάνης, διάφορα χαλκωματένια, σιδερένια, εμαγιέ, λαμαρινένια, ξύλινα και πέτρινα σκεύη. Η παραπάνω συλλογή είναι αρκετά πλούσια, με διάφορα σκεύη μαγειρικής, κανάτες, λεκάνες, φλιτζάνια, φωτιστικά, δίσκους κ.α.
5) Συλλογή εκκλησιαστικών ειδών :Σε μια βιτρίνα του μουσείου υπάρχουν διάφορα εκκλησιαστικά όπως: άμφια, αγιογραφίες, καντήλια, λιβανιστήρια, κηροπήγια, καντήλια σταυροί κ.α.
6)Συλλογή οικοτεχνίας και μαστορικής: Στο μουσείο Σιναράδων μπορούμε να δούμε διάφορα είδη όπως :α) αργαλειός με τον οποίο οι γυναίκες παλιά έφτιαχναν κουρελούδες (χαλιά), κουβέρτες κ.α., β) μάγγανος, ο οποίος χρησίμευε για το κτύπημα του λιναριού γ) λανάρι για το λανάρισμα του λιναριού δ) ξεχωριστάρι, το οποίο τους βοηθούσε να ξεχωρίζουν το βαμβάκι από τον σπόρο, ε) ανέμη σιδερένια για καρούλια, στ) πετεινάρι το οποίο βοηθούσε για γαρδέλωση εσωτερικών αυλακιών που εφαρμόζουν οι επίπεδες επιφάνειες ενός βαρελιού, ζ) σινιάτσο ( είδος πριονιού), η) σέγα ( είδος μεγάλου πριονιού), θ) σφυρί το οποίο χρησιμοποιούνταν για το κόψιμο της πέτρας, ι) σφυρί- σουβλί με το οποίο έφτιαχναν ψάθινες καρέκλες ,ια) τανάλια με γυριστές λαβές, ιβ)διαβήτης.
7) Συλλογή μέτρων και σταθμών: α) δύο ζυγαριές των παλαιών χρόνων, β) δύο στατέρια, γ) λίτρες από τις οποίες μπορεί να δει κανείς ολόκληρη σειρά δ)ξέστες όπου υπάρχουν σε διάφορα είδη όπως είναι τα εξής: ξεστί, γαλλόνι, μισογάλλονο, καρτούτσο, ε)γαλλόνι πήλινο, στ) γυάρδα, ζ)μουτσούρη.
8)Συλλογή δοχείων για λάδι
9)Συλλογή κλειδιών και κλειδαριών
10)Εργαστήρι τσαγκαρικής: Στο μουσείο μας υπάρχει ένα τραπεζάκι που επάνω του βρίσκονται όλα τα εργαλεία του τσαγκάρη τα οποία είναι η καρέκλα και τα σκατζιά (ράφια) με τα καλαπόδια, τις πρόκες, τους σπάγκους κ.τ.λ.
11)Συλλογή αλιευτικής: Στο μουσείο υπάρχει μία παπυρέλα (ψάθινη βάρκα), ένα σμερνοκόφινο , δίχτυα ,κανίστρι παραγαδιού (καλάθι) κ.α.
12)Συλλογή φιγούρων του Καραγκιόζη: Υπάρχουν δύο μεγάλες φιγούρες, είκοσι μικρές και τέλος τρεις κασέτες.
13)Παιδική γωνιά :Ζωγραφιές παιδιών , παιχνίδια, είδη κυνηγίου.
14)Ζωγραφική, πίνακες, αντίγραφα από πίνακες, γκραβούρες, φωτογραφίες.
15)Κερκυραϊκά κεραμικά.

Τοποθεσία

What's nearby

924688493a8fc591e68aa4a2ef569e5e
Βρίσκεται μέσα στο πάρκο του Μον Ρεπό, που έχει 258 στρέμματα έκταση σε ένα εξωτικό..
DJI 5523
Χαρακτηριστικό στοιχείο στη σύνθεση της πόλης της Κέρκυρας αποτελεί η δίκορφη βραχώδη..
archeological museum corfu 320x320 1
Το μουσείο κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1962 και 1965 σε χώρο που..
133334 viewom
Το Ανάκτορο Αγ. Μιχαήλ και Γεωργίου χτίστηκε το 1819-1924 μ.Χ. επί του Άγγλου Αρμοστή Θωμά..
Ελιάς σκεύη εργαλεία
Στους Κυνοπιάστες, ένα γραφικό χωριό επτά χιλιόμετρα δυτικά της πόλης , λειτουργεί..